Проф. Николай Денков: Столична община абдикира от задължението си да осигури места в детските градини 27.05 | 18:52

Той е призовал общината да обясни причините, поради които се "отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София"

От iNews

"Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". Това е заявил министърът на образованието и науката  проф. Николай Денков,  цитиран от пресцентъра на МОН, по повод искането на заместник-кмета на Столична община  Мирослав Боршош  министерството да облекчи  достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации,  след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Министър Денков е призовал общината да обясни причините, поради които се  "отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София".

В съобщението от МОН се посочва още, че Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е била приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца - на 5 март т.г.

В срока на общественото обсъждане Столична община е направила  15 предложения, но само едно е било прието изцяло , а две - частично, като никое от тях не е засягало съществени промени в предложения документ, допълват от МОН.

Компенсацията от  291 лв. е била определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев , изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. обаче не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи, обясняват от образователното ведомство.

Водещи

Най-четени