Нова надежда за реформаторски кабинет 15.12 | 20:11

Макар и да се скараха заради антикорупционния закон, ДБГ и патриотите са съгласни на преговори. Лукарски също настоява за тях

От iNews.bg

След поредните противоречия от по-рано днес, в края на деня отново се появи надежда за съставяне на ново редовно правителство от Реформаторския блок, който в момента държи мандата. От една страна известен оптимизъм за това пролича от думите на лидера на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски. От друга – на депутатът от ДБГ Димитър Делчев, макар по-рано лидерът на партията Меглена Кунева да направи изказване в обратната посока. В същото време готовност за преговори с РБ пролича и от думите на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

"Ние не живеем с мисълта, че ще връщаме мандата, а че следва да проведем сериозни разговори и да изкажем аргументи защо трябва да се състави правителство. Нашата идея е да реализираме мандата и сме го казвали неведнъж. Факт е, че Конституцията казва в какъв срок може да се реализира мандата. Не мисля, че е особено добре за България да се извъртят две служебни правителства в рамките на 2-3 месеца", заяви пред БНТ Лукарски.

Той обясни, че нито един от лидерите на Реформаторския блок не е отишъл при президента за връчването на мандата, защото такова е било решението на Изпълнителния съвет и на парламентарната група с оглед това, че хората, които трябва да отидат да вземат мандата, трябва да са преди всичко депутати, а и поради факта, че почти всички лидери на партиите от РБ участваме в сегашното управление.

Макар и по-рано през деня ДБГ и ПФ да се скараха заради изтеглянето на подкрепата на патриотите за антикорупционния закон, привечер прозвучаха реплики, от които може да се направи извод, че двете политически сили не изключват тотално възможността за преговори и евентуална подкрепа за кабинет с мандата на Реформаторите. Макар да критикува Валери Симеонов и изказванията му, Димитър Делчев от ДБГ допусна възможност за преговори с патриотите за закона за борба с корупцията.

От своя страна лидерът на НФСБ пък изрази пълната готовност на ПФ за разговори с Реформаторския блок. Но и в неговите думи прозвуча нервност. "Ако бъдем поканени, ще има разговори. Ако не бъдем поканени – да си търсят друго мнозинство", заяви Симеонов пред БНР.

По-рано през деня пък готовност за преговори изразиха и от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната им група и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ясно даде съгласие за разговори на тема правителство с мандата на РБ. Макар да определи шансовете ГЕРБ да подкрепи такъв кабинет на 20%, той подчерта, че всичко е въпрос на разговори.

Водещи

Най-четени