След смъртта на дете от токов удар: Светофарът пред болница „Св. Иван Рилски“ е незаконен 17.09 | 17:15

Връченият на кмета на Столична община Констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал. 1 от ЗУТ, за премахване на незаконен строеж

От iNews.bg

РДНСК София връчи акт на столичния кмет Йорданка Фандъкова за незаконно строителство на светофарната уредба пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

В близост до болница УМБАЛ "Свети Иван Рилски" на 14.02.2021 г., на бул. "Акад. Иван Гешов" загина 16-годишно дете. Пред болницата ток от оголен кабел в шахта доведе до трагичния инцидент.

На 16.09.2021 г. РДНСК София състави Констативен акт на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова след приключила проверка на строеж: "Реконструкция и основен ремонт на светофарна уредба". Обектът се намира на кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Урвич" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа.

Проверката потвърждава данните от полученото през месец юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община. В него бе посочено, че в отдел "Архивно обслужване и дигитален архив" при НАГ - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на бул. "Акад. Иван Гешов" в участъка между бул. "България" и ул. "Св. Георги Софийски" /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/. Изключение прави издадено разрешение за строеж за обект: "Преасфалтиране на бул. "Акад. Иван Гешов" до ул. "Св. Георги Софийски" и подмяна на уличен водопровод на ул. "Григор Начевич" до съществуващ водопровод". Тогава РДНСК - София изиска от кмета на Столична община и дирекция "Управление и анализ на трафика" - СО данни за извършени от Столична община строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Връченият на кмета на Столична община Констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал. 1 от ЗУТ, за премахване на незаконен строеж.

Водещи

Най-четени