Яжте цитруси на воля! 28.12 | 17:20

Няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове, категорични от БАБХ

От Ивелина Георгиева

Досега няма установени пестициди или неразрешени съставки в цитрусовите плодове в търговските обекти в страната. За това увери Райна Иванов, началник отдел "Контрол на храните” в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пред Агенция "Фокус".

Хората могат да бъдат спокойни и да ядат цитруси, колкото искат, защото те са обект на сериозен контрол от страна на агенцията.

 "На границите ни с трети страни, със страните, които не са членки на Европейската комисия, имаме гранични инспекционни пунктове. Там се проверяват плодовете и зеленчуците, взимат се проби за лабораторно изпитване”, обясни Иванова.

Експертът препоръча на всички потребители да пазаруват само от регламентирани обекти, когато пазаруват храни и да гледат основно дали опаковката на храната не е нарушена, а е цяла.

Ако е нарушена опаковката на храната, потребителите да сигнализират управителите на обектите, за да бъдат премахнати продуктите от рафта, призова Райна Иванова.

Тя предупреди още да се четат етикетите, да се гледат температурите на храните и сроковете на съхранение. Тези с изтекъл срок на годност изобщо да не се купуват, апелира ветеринарният специалист.

 "Ако имат някакво съмнение относно храните, да се обаждат на нашите телефони, за да извършим проверки. И когато купуват, да запазват касовия бон, за да могат да докажат от къде е закупен продуктът”, каза още Райна Иванова.

Горещата линия е на 24-часов работен режим и телефонът е 0700 122 99. Освен на телефоните на дежурните инспектори, потребителите могат да подават сигнали и на горещия телефон.

Водещи

Най-четени