БОЕЦ правят събитие „Откриване на метролиния 3: #оставка на Фандъкова“ 26.08 | 09:56

Протестното парти на организаторите ще е на метростанция „Медицински университет“

От iNews.bg

"Откриване на метролиния 3: #оставка на Фандъкова" – под този надслов се свиква протестно събитие, което ще съпровожда пускането в експлоатация на първия етап от третата линия на столичното метро, съобщи БНР. Организатори са сдружение БOEЦ и неформалните групи "Орлов град" и "Орлово гнездо". Мястото на протестното парти е станция "Медицински университет" от новия лъч на метрото. 

"Не става дума за протест, става дума за парти, за празнуване", поясни в предаването "Преди всички" Весислава Танчева, която представлява организаторите. "Ние сме столичани, хора, които ползваме това метро. За нас всяка нова линия, всяка нова спирка е повод за радост, защото всички помним времето, когато нямахме тази придобивка."

От 2006 г. насам общо взето едни и същи фирми изпълняват обществените поръчки, свързани с метрото, отбеляза Танчева. "И на всеки необществено полезен дъжд, който завали над София, метрото се наводнява, падат облицовки, плочи от таваните. Инциденти, които са свързани не с употребата на тази толкова полезна придобивка за столичани, а с начина, по който тя е построена."

"Човек от управляващата коалиция си представя българския народ като стадо, което има право само да блее, да дава вълна, да дава мляко и евентуално най-накрая да стане за курбан, някой да го хапне. Това им е представата за народ, за гражданско общество", коментира Весислава Танчева по повод изказване на Валентин Касабов пред Нова телевизия.

Относно блокадите на възлови столични кръстовища и предстоящото увеличение на трафика с началото на новата учебна година, Танчева посочи, че преди 15 септември предстоят ключови събития, сред които възобновяването на работата на парламента "триъгълника на властта".

"Обявени са вече няколко събития, които, общо взето, са еднакви по формат, еднакви по време и по място. Става дума за блокада на Народното събрание. Ние нямаме никакви илюзии, че преди да се случи тази блокада и това първо заседание от новата парламентарна сесия, ще се опитат да "почистят" територията около сградата. Това е начинът, по който властта се опитва да се справи с проблемите, които й се стоварват на главата - като насъсква едни граждани срещу други граждани."

Водещи

Най-четени