Няма кворум – няма споразумения със Световната банка 03.07 | 17:00

Ще търся допълнителни контакти в НС, за да го осигуря, отсече Миков

От Теодора Кокаланова

"Днес трябваше да приемем няколко ратификации, сред които взаимни споразумения със Световната банка, свързани с пътната инфраструктура и водоснабдяването", отбеляза председателят на Народното събрание Михаил Миков в пловдивското село Граф Игнатиево. 

По думите му липсата на кворум може да провали подписването на споразуменията, а отпуснатите средства едва ли ще се харчат от това правителство, но със сигурност са нужни на България.

Според Миков важните предложения могат да останат негласувани, ако парламентът на практика спре да работи още отсега. Председателят на Народното събрание уточни, че заради забавянето им е получил писмо от Световната банка, с което се препоръчва спешно да се предприемат мерки за ратификацията.

По думите му всички депутати от всяка една парламентарна група ще бъдат информирани за проблема, защото, по думите му "последиците ще са лоши за България, а не за това правителство". Като важни документи той посочи и ратифицирането на споразуменията за асоцииране към ЕС на Молдова, Украйна и Грузия, които бяха подписани миналата седмица, предаде БТА.

"Като страна-членка на ЕС България трябва да ратифицира споразуменията в рамките на този месец, защото до октомври те трябва да бъдат ратифицирани и в Евросъюза", уточни Михаил Миков. Той отбеляза, че има и други въпроси, свързани с българските граждани, които трябва да бъдат обсъдени, като Закона за автомобилните превози в частта му за възрастта на автомобили и възможността по-стари коли да се използват за таксиметрови превози. 

Запитан кой ще бъде виновен, ако това не се случи, Миков отсече "всеки ще се оправдава, ще коментира, но в крайна сметка страдат българските граждани". Той се въздържа и от прогнози за това, дали до края на съществуването на парламента ще има заседание. Поне за гласуване на оставката на кабинета председателят на НС очаква да има кворум и "това, което всички толкова време очакваха - да се случи". 

Относно обвиненията, че в "12 без 5" се внасят предложения за разглеждане и гласуване в НС, с което се бетонират хора и в следващото управление Миков, отговори, че "след като парламентът работи до 12 часа, нормално и в "12 без 2" също да работи". По думите му работата на държавата никога не приключва и винаги има следващо правителство и институции, които работят. 

Водещи

Най-четени