Нова серия заместник-министри назначи Борисов 12.05 | 13:09

Девет души се присъединяват към екипите на три от държавните ведомства

От iNews.bg

Със заповед на премиера Бойко Борисов са назначени девет заместник-министри. Предложенията са постъпили от ръководителите на съответните ведомства.

Така в МВнР заместник-министрите са четирима. Юрий Щерк има дългогодишна дипломатическа кариера. В периода 2011-2012 г. е посланик в Израел. Бил е постоянен представител на България в Съвета на Европа, а също така е ръководил Делегацията на ЕС в Узбекистан. Завършил е международно публично право в Московския държавен институт по международни отношения. Специализирал е дипломатическо обучение в института "Хувър" към Станфордския университет в САЩ. Тодор Стоянов има дългогодишна кариера в МВнР. От 2012 г. до 2016 г. е посланик на България в Португалската република. Бил е временно управляващ българското посолство в Рим и генералното консулство в Милано. Магистър е по международни икономически отношения от УНСС. Емилия Кралева е дипломатически служител в МВнР от 1992 г. В периода май 2012 г. – октомври 2016 г. е посланик на България в Гърция. Завършила е СУ "Св. Климент Охридски" със специалност история и втора специалност английски език. Георг Георгиев е бакалавър по политология и магистър по политическо консултиране от СУ "Св. Климент Охридски". Професионалното му развитие стартира в сферата на европейските въпроси като сътрудник на български евродепутати, а през 2014 г. е избран за народен представител в 43-ото Народно събрание.

Двама заместник-министри попълват екипа в Министерството на земеделието, храните и горите. Цветан Димитров поема за трети път този пост, като преди това е бил заместник-министър в първия и втория кабинет на премиера Борисов. Атанас Добрев е бил парламентарен секретар в Министерството на земеделието и храните, а през 2014 г. става директор на дирекция "АОЕУ" във ведомството, след като дълги години е работил в ДФ "Земеделие". Магистър е по стопанско управление от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

В Министерството на здравеопазването влиза Мирослав Ненков, който през 2014 г. беше здравен министър в служебното правителство. Султанка Петрова е назначена за заместник-министър на труда и социалната политика. Избрана е за народен представител в 43-ия парламент. Доктор е на педагогическите науки и магистър по социални дейности от СУ "Св. Климент Охридски".

За заместник-министър на културата е назначен Румен Димитров, който е заемал същата длъжност и в периода 2001-2002 г. Бил е директор и главен художествен ръководител на Държавния пътуващ театър – София и на Драматичния театър "Кр. Кюлявков" – Кюстендил. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ, специализирал е и мениджмънт в сферата на културата.

Водещи

Най-четени