ДАНС спаси уникална творба с национално значение от незаконна търговия 20.01 | 16:38

Произведението е на известния майстор резбар даскал Урош

От Ивелина Георгиева

Уникална творба от национално значение е спасена при операция на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Специализираната операция е проведена във връзка с водени разузнавателни мероприятия, по линия на престъпления, свързани с трафик и търговия с незаконно придобити движими културни ценности.

В хода на разследването в района на гр. София, са задържани три лица, а в обитавани от тях адреси са открити множество различни по вид културни ценности, иззети са също компютърни конфигурации и устройства за заглушаване на сигнално-охранителни системи. На едно от задържаните лица е наложена мярка "задържане под стража", а на другите две - "парична гаранция".

Сред иззетите културни ценности е установена уникална по своята същност творба, част от старинен църковен иконостас, върху който с дърворезба и боя са изобразени два дракона, посребрени отгоре, обградени с други различни орнаменти и надпис, от който става известно, че това е произведение на известния майстор резбар даскал Урош.

По предварителни експертни данни става ясно, че до момента в културно-историческото наследство на страната е била известна само една творба на този майстор, която се намира в Националния исторически музей, а иззетата сега се явява втора такава.

Експертите са категорични, че става въпрос за движима културна ценност, паметник от национално значение. Сравнителната датировка с другото подобно произведение на този автор е отнесена към 1701 г. и се свързва с църквата "Св. Богородица" в Карлуковския манастир.

Всички действия са извършени под контрола на Софийска градска прокуратура като по случая има образувано досъдебно производство.

Действията по разследването продължават.

Водещи

Най-четени