ДНСК откри проблеми на територията на морски плаж „Смокините –север“ 01.07 | 15:00

РДНСК Бургас ще състави акт на главния архитект на община Созопол за издадени разрешения, посочиха от ДНСК

От iNews.bg

Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов подаде сигнал до Върховна административна прокуратура (ВАП) за издадените от главния архитект на община Созопол пет разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж "Смокините –север", съобщиха от строителния контрол.

От заложените в проектите габарити на съоръженията и начина на тяхното изработване, категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект, посочват от ДНСК. Така главният архитект на община Созопол е  "легитимирал извършването на строителство на територията на морски плаж "Смокините – север", създавайки правна привидност, че ще се изпълняват преместваеми обекти".

РДНСК Бургас ще състави акт на главния архитект на община Созопол за издадени разрешения, посочиха от ДНСК.

В средата на май обаче проверката на РДНСК Бургас не откри нарушения, след като бетонни блокове бяха струпани на плажа и вкопани в пясъка, за да бъде поставена на тях метална рамка. Нещо повече, ДНСК твърдеше, че след като бетонът не е излят на плажа, а конструкциите са донесени цели, те се считат за преместваем обект по смисъла на закона, припомня "Сега".

Преди ден Антикорупционния фонд поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройство също да вземе отношение дали новостроящите се обекти на плажа представляват "преместваем обект" или "строеж" и, дали нарушават законовите норми. В сигнала си АКФ обръщат внимание на това, че при поставянето и сглобяването на сградата на плаж "Смокиня" са използвани стоманобетонни единични фундаменти за закрепяне на обекта към земята. Тези фундаменти правят невъзможно преместването му в пространството, поради което обектът губи характеристиките си на "преместваем обект"

Водещи

Най-четени