Асен Личев: Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължения 25.05 | 17:36

Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влизам вътре, търся доказателства, заяви служебният министър на екологията

От iNews

"Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължения. Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влизам вътре, търся доказателства.

Викам началника на инспектората и ѝ искам оценката на корупционния риск на отделните звена. Тя ми каза, че го има като служебно задължение, но я няма методиката за тази оценка... Разбрах, че темата за борба с корупцията дори по средните етажи на министерството не е стояла като сериозна. Напротив, там не е трябвало да има такава борба". Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Асен Личев.

Той поясни, че годишният бюджет на МОСВ е 64 млн. лева, но в момента не достигат 10 млн. лева. 

"На Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е основният инструмент за финансиране на политиките по опазване на околната среда и водите, е 74 млн. лева. Недостигат 24 млн. лева. За мен това е дефицит, пари няма". 

Личев разкри какво е заварил при влизането си в министерството - незавършен национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2027 година, незавършена национална приоритетна рамка за действие за периода 2021-2027, незавършен проект за система за управление в реално време от река Искър. 

В предаването "Нещо повече" Асен Личев допълни: 

"Възложил съм по най-бърз начин да се издадат заповеди за защитени територии. Така ще се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на мафиотските разрешителни за строителство". 

Министърът увери, че в рамките на служебния кабинет ще реши въпроса с вноса на различните видове отпадъци, в това число и на тези за изгаряне.

Водещи

Най-четени