Иван Тотев: 6 септември трябва също да стане национален празник 06.09 | 12:04

Съединението е уникално събитие не само за България, казва кметът на Пловдив

От iNews.bg

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е достоен да бъде обявен за национален празник. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев в интервю за БНР.

"В този ден е акумулирана може би цялата енергия, която има в Пловдив през всички тези години и която тръгва от много, много стари времена. Още с началото на Възраждането тук се развиват много голяма част от процесите в борбата за църковна независимост и някак си по естествен начин Пловдив е сцена на това събитие, което е уникално не само за България, то е уникално за човешката история – как без съобразяване с тази геополитическа обстановка, със становища, мнения на велики сили, както винаги сме свикнали да се съобразяваме, вземаме нещата в свои ръце и след това го защитаваме това решение. Този празник би бил подходящ и за национален празник".

Иван Тотев вижда едно обединение на нацията и в "Пловдив - Европейска столица на културата 2019".

"Участието на държавата и на другите градове до момента е много добро. Пловдив има един много добър бюджет за културна дейност. Ние ще вложим между 16 и 20 милиона лева само в културна дейност. Това е невероятно за България, такова нещо не се е случвало. Тези четири години, в които Пловдив живее с културната столица 2019-а година, градът през тези години наистина се промени и мога да кажа, че ефектът вече се усеща. Сега за на с е важно да имаме една успешна година, подкрепата на държавата, подкрепата на нашите партньори", отбелязва градоначалникът на Пловдив.

Водещи

Най-четени