След като оцеля парламентарната група на Ковачки вече се казва: БДЦ-Народен съюз 08.06 | 15:26

С потушаване на вътрешния конфликт бившите депутати на Бареков си запазиха комисиите

От iNews.bg

"В резултат на проведени разговори между коалиционните партньори – партия Народен съюз и Български демократичен център, постигнахме съгласие името на парламентарната група вече да се казва Български демократичен център-Народен съюз (БДЦНС). Това заяви на пресконференция в парламента Росен Петров от БДЦ, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че преди дни петима депутати он Народен съюз решиха да се отцепят от БДЦ, което обрече на разпад парламентарната група. Те обвиниха останалите от групата, начело с шефката й д-р Ковачка, че са "слуги на ГЕРБ". Днес обаче петимата се отказаха да напускат групата и да стават независими.

"Постигнахме съгласие за комисиите, които остават в същия вид, в който ги гласува Народното събрание. Постигнахме съгласие преди 9 юни решенията в групата да се взимат вече с 10 гласа”, добави Петров.

От своя страна представителят на бившите отцепници от Народен съюз - Явор Хайтов, пък каза, че е решено депутати да нямат напълно еднакви гласувания. "Повечето неща ни сближават, отколкото тези, които ни разделят. За Народен съюз или БДЦ не е стояла на първо място темата за участие в комисии”, увери той.

БДЦ е дясноцентристка и либерална партия с ясно ориентирана евроатлантическа насоченост, декларира Росен Петров, представител на групата на бизнесмена Христо Ковачки, която бе узурпирана от бившия й лидер Николай Бареков.

"Темата за президентска избори е изключително актуална, но няма да подкрепяме чужд кандидат. Най-вероятно Народен съюз ще застане зад кандидатура на президент в коалиционна формула. Искаме да бъде избран авторитетен и добре познат президент, а не излъчен единствено партийно от партийни централи”, обясни Хайтов.

 Водещи

Най-четени