Роми сами си събориха незаконните си къщи 08.09 | 09:27

Жителите на гърменския квартал „Кремиковци” излизат на протест пред парламента

От iNews.bg

Ромите в Гърмен започнаха сами да събарят незаконните си постройки. Рано тази сутрин самите собственици на две къщи, които бяха планирани за принудително разрушаване днес, наеха багер, който събори постройките. Те стигнали до това решение, след като разбрали, че ще трябва да платят на общината 9000 лв., ако не го направят доброволно, съобщи бТВ.

Принудителното разрушаване на тези две постройки беше отложено за днес. Причината е, че те са прекалено здрави, за да могат да бъдат съборени с техниката, която пристигна в ромския квартал вчера и разруши други четири незаконни къщи.

Междувременно обаче стана ясно, че ромите "Кремиковци” ще организират протест в София пред сградата на парламента. Той е планиран за четвъртък. За целта ще бъдат подадени и съответните документи. Основните искания по време на демонстрацията ще бъдат домовете им да бъдат узаконени, а също и да се направи проверка на всички къщи в Гърмен, а не само в ромската махала. Според жителите й в селото има и други незаконни постройки, но те не са набелязани за събаряне.

Собствениците на съборените къщи продължават да отказват да напуснат квартала. Обитателите на разрушените вчера 4 постройки също са останали да нощуват до руините на бившите им домове. Майка на бебе се оплака, че от общината не са предложили алтернативно жилище на цялото й семейство, а само на нея и пеленачето. За останалите й две деца обаче това не е важало.

Според Юли Герасимов, представител на ромите от квартал "Кремоквци”, от общината не са предложили на всички, останали без покрива над главите си, да бъдат настанени другаде. Служителите на местната власт са поканили само няколко човека да бъдат настанени на друго място. След като те са отказали, общинарите не са предложили тази възможност на останалите собственици на разрушен къщи.

Водещи

Най-четени