Сега пък Русия не била заплаха за България 29.09 | 12:14

Никъде в доклада за националната сигурност не пише такова нещо, каза Екатерина Захариева

От iNews.bg

След като преди две седмици Русия бе обявена като заплаха за България, която теория дойде от доклада за националната ни сигурност, сега се оказа, че не било така. Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева. На въпрос дали Русия е заплаха за националната сигурност на България, пред Нова телевизия тя заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и че никъде в него не пише, че Руската федерация е заплаха за нас. Но това е валидно за част от действията й, уточни Захариева.

"Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения”, каза още тя.

По повод визитата си в САЩ, осъществена заедно с президента Румен Радев, Захариева обаче , че основните обсъждани теми там са били борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея. "Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район”, каза Захариева.

На въпрос дали трябва да има база на НАТО на брега на Черно море, тя заяви, че в момента такова нещо не стои на дневен ред. Но не вижда нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник на Алианса. "НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия”, допълни тя.

"Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, недай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса”, коментира още външният министър. Тя обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

Водещи

Най-четени