Жълт код за обилни валежи е обявен за 17 области в страната 13.03 | 08:30

Максималните температури ще са между 5° и 10°

От iNews.bg

Жълт код за обилни валежи е обявен за 17 области в страната за 13 март. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора и Сливен.

Очакваните количества валежи са между 15 и 25 л/кв.м. В планинските райони на Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска област количествата ще достигнат до 35 л/кв.м. Валежите ще продължат и през следващото денонощие. По Черноморието е в сила жълт предупредителен код за силно вълнение до 4, с изключение на заливите с укритие откъм североизток.

До обяд валежите ще обхванат и крайните северни райони. В Западна и Централна България се очакват значителни количества. На места в Предбалкана и високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа умерен североизточен вятър, който през деня ще се усилва и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 5° и 10°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Над южните райони с валежи от дъжд, като до обяд ще завали и по Северното Черноморие. Ще духа умерен североизточен вятър, който постепенно ще се усилва. Максималните температури ще са 7-9°, температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, и до вечерта ще се усили до 3-4 бала. Над планините ще е облачно, по върховете мъгливо, с валежи от сняг. В планините от Източна България валежите ще са от дъжд. Ще духа умерен временно до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Водещи

Най-четени