Част от българите се припознали като марсианци и джедаи на "Преброяване 2021" 08.09 | 13:45

Втора хакерска атака е имало към сайта на НСИ

От iNews.bg

Втора хакерска атака е имало към сайта на НСИ. Тя е била към 19:30 часа, обясни зам.-председателят на НСИ Дияна Янчева пред Нова телевизия.

"Това вече е инцидент, докладвано е в Държавна агенция електронно управление и в Съвета по киберсигурност. През нощта системата не е спирана. Същността на самата атака е да се задръсти трафикът, който беше седем пъти по-силен, отколкото сутрешната атака", обясни Янчева.

"Имаше няколко опита за хакерска атака срещу сайта ни. Опитите за проникване сутринта бяха от IP адреси от Швеция. Следобеда блокирахме атака от китайски хакери. Имаше и претоварване на системата от големия брой желаещи да се преброят. Благодарим на всички за проявеното желание”, заяви в ефира на "Здравей, България” Диана Янчева. По думите й и при двете атаки не се е стигнало до изтичане на данни."Очакваме поне 70 процента от населението да се преброи електронно”, посочи тя.

"Някои от вече преброилите се са се припознали като марсианци и джедаи. Това влошава качеството на информацията. Ние не можем да променим усещането за джедаи, но този отговор отива в категорията "Други”. Молим хората да предоставят достоверна информация”, посочи зам.-председателят на НСИ.

Водещи

Най-четени