Вече ще живеем в жива кожа 16.09 | 17:08

Архитекти измислиха нов материал за производство на сгради

От Лазар Тодоров

Едно от най-големите предизвикателства на модерната архитектура е това как да накарат сградите да се адаптират към метеорологичните промени.

Нашите сгради консумират огромно количество енергия – и когато е топло, и когато навън е студено. Но как тези статични структури ще бъдат способни да се трансформират, за да запазят топлината през зимата и да останат хладни през лятото?

Експертите са открили решение на този проблем. Според един от водещите архитекти сградите трябва да наподобяват повече живите организми. Стените трябва да копират човешката кожа, да защитават и регулират сградата, информира BBC. 

Архитектката Дорис Сунг обяснява, че сградите, в които живеем, трябва да бъдат като пликове с умовете на своите собственици, откликващи на всяка промяна на времето около тях. Нейната работа се гради на така наречения "термобиметал", което експертите наричат трета кожа.

Те дори вече са експериментирали с така наречения Блоом, 7-метров прототип, наподобяващ цвете, направено от 14 000 движещи се панела. Това чудо на модерната архитектура е предвестник на новите начини за охлаждане и затопляне на нашите градове. 

Водещи

Най-четени