Наша се оказа идеята за център на НАТО във Варна 12.12 | 16:30

Той ще има възпиращ характер, отбеляза Борисов

От iNews.bg

България предложи разполагане във Варна на Координационен център на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция с българския президент Бойко Борисов в Брюксел, предаде БГНЕС.

"България предложи разполагане във Варна на Координационен център на военноморските сили НАТО в Черно море. Обсъдихме това предложение”, каза той. Столтенберг обясни, че в момента тези функции са възложени на щаба на военноморските сили на НАТО във Великобритания. Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че има предварително споразумение за Координационния център, той ще има "сдържащ” характер.  "Целта му ще бъде да има изключително възпиращо действие”, каза той. "Ние не настояваме, а предлагаме създаването на този координационен център. Ние винаги сме против военни флотилии в Черно море. Центърът трябва да играе само възпираща роля”, заяви българският премиер.

Той също така добави, че София, подкрепяща укрепването на НАТО в Черно море, "застава зад мир и дипломация в региона, за стабилни отношения с всички страни, включително Русия и Турция”. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс добави, че тази година страните от НАТО са провели пет учения в Черно море, по време на които те са тренирали "рамо до рамо с украинския и грузинския флот". 

Водещи

Най-четени