Днес ще е слънчево и горещо, на места с превалявания 15.07 | 08:52

Температурите до края на юли ще са над 30 градуса, с рекорди и над 40 градуса

От iNews.bg

Времето днес ще бъде горещо, на места с превалявания, сочи синоптичната прогноза. Според народното поверие от днес до 17 юли включително, ще са дните с най-високи температури в годината, познати като "горещниците". Очаква се и тази година на 15, 16 и 17 юли у нас да има температурни рекорди, при които живакът на места да достигне и 40 градуса.

Днес ще бъде слънчево над цялата страна. Температурите ще се покачат над 30 градуса. Най-горещи тази седмица обаче ще са почивните дни, когато живакът отново ще достигне 37 градуса, а на места и 40 градуса.

Прогнозата е през следващата седмица е температурите да са екстремно високи и да прехвърлят критичната граница от 40 градуса.

До края на юли времето над страната ще бъде предимно слънчево и топло, на места горещо, информират от НИМХ. След 21 юли се очаква отвово да е топло, с температури над 35 градуса, като на места в Северна и Южна България да е 37-38 градуса. Възможни са и температурни рекорди.

Според народното поверие в горещниците не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани водело до пожари и градушки.

Народното поверие за "горещниците"

Според народното вярване горещниците са най-топлите дни в годината. Тези три дни имат собствени имена. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна - Лю̀та, Чуру̀та (Чюру̀ка) и Опалена Мария.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият горещник. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен, това предвещава студ и виелици.

Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

В по-старо време на първия ден вечерта се е гасял огънят във всички огнища в селището, на втория не се палел никакъв огън, а на третия (св. Марина) насред селото се запалвал нов (жив огън, божи огън), от който взимат всички стопани и подновяват огъня в своите огнища. Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че св. Марина е повелителка на огъня.

Астрономическите горещници се отбелязват пък на 28, 29 и 30 юли. Разминаването е заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

 

 

Водещи

Най-четени