Жена с увреждания: Ако разчитам на пенсията си, трябва да живея 10 мин. месечно 06.09 | 10:10

От Ани Романова

Пенсията ми стига точно за 10 минути. Тя е 366 лв. – в момента, в който я получа, плащам  всички сметки и вече нямам пенсия. Това каза пред bTV Грета Аспарухова, която се движи с количка и е много активна при протестите на хората с увреждания.

"Ако разчитам на пенсията, трябва да живея 10 минути от месеца, а останалата част от месеца трябва да съм в кома. За щастие, аз имам работа и мога да покривам поне основните нужди”, подчерта тя. Хората с увреждания в малките населени места са под ръба, те са обречени, категорична е Грета.

"Ако Законът за личната помощ се приеме във вида, в който го предложи Мая Манолова, няма да има ощетени, всеки ще бъде оценен според личните си нужди. А ако се приеме това, което в момента се гласи, всички ще бъдат ощетени”, смята Грета Аспарухова.

Все още се надяваме, че управляващите ще вземат адекватно решение и наистина ще помислят за  нашите деца, каза и Милена Райкова, майка на дете със Синдром на Даун.

Според нея основата на проблема идва от ТЕЛК и новите действия са пагубни за всички хора с увреждания. По думите ѝ децата със Синдром на Даун са едни от най-ощетените. "Когато се роди дете със Синдром на Даун, масово лекарите ни казват, че имаме право да изоставим тези деца в домове. Лично мен ме агитираха. Казват всичко най-лошо, а когато отидем в ТЕЛК, за да бъдат подпомогнати, комисиите там започват да обясняват: Тези деца могат да се развиват и ще бъдат много добре. Получава се абсурдът, че масово нашите деца имат от 50 до 70%”, обясни майката.

В момента това, което дава държавата, е крайно недостатъчно, категорична е Милена Райкова.  

Трябва да има адекватна грижа от страна на държавата, за да може да се компенсира увреждането на всеки човек в увреждане, подчерта и Гергана Маврова, майка на дете с детска церебрална парализа.

Според нея, ако се поема адекватна рехабилитация и адекватни помощни средства, всичко щеше да върви много по-лесно.

Тя даде пример с това, че количката за детето ѝ струва 2600 лв. , а държата отпуска за това само 480 лв.

Снимка: бТВ

Водещи

Най-четени