През 2019 г. ще има метро до Горна Баня 13.08 | 18:30

Първата копка на третия лъч на метрото ще бъде в края на тази или в началото на 2016 г.

От iNews.bg

През 2019 година ще има нови 12 км и 12 метро станции по третата линия на метрото. Това каза пред журналисти инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД, при проверка на работата по изграждането на метрото в столичния квартал "Хладилника”, предаде репортер на Агенция "Фокус”.

По думите на инж. Братоев в момента вървят процедурите за избор на изпълнители за третата линия на метрото.

"Първата половина на месец септември вероятно ще бъдат подписани договорите, тъй като вече са ясни изпълнителите както за строителството, така и за влаковете. Комисията в момента работи и ще бъде обявено официално на сайта", заяви той и допълни, че това е първият етап от централния участък на третата линия на метрото, който е дълъг 8 км и ще има 8 метро станции.

Братоев припомни, че преди седмица кметът на София обяви официално, че Столична община и МС са уточнили, че ще започне изграждането на още 4 метростанции от кв. "Красно село" през кв. "Овча купел" до жп линията София-Перник в долната част на кв. "Горна баня" .

 "Сега започваме подготовка на тръжни документи. Вероятно месец ноември ще обявим процедури с тенденция напролет да имаме избрани строители и да започнем строителство, защото има много подготвителни работи за всеки един участък, но нещата вече са задвижени", обясни инж. Братоев.

 

Той посочи, че по централния участък ще се движат 20 влака, които са достатъчно, за да започне експлоатация на участъка в "Овча купел", а ако започне и изграждането на другия участък към бул."Владимир Вазов" ще трябва да се реализира опцията от процедурата, която е за още 10 влака. По думите му, прогнозите за третата линия на метрото са още 170 хиляди пътника.

Водещи

Най-четени