Как отпразнуваха Бабинден в страната 21.01 | 14:36

Празникът предизвика много положителни емоции

От Теодора Кокаланова

Троянското село Врабево отпразнува по интересен начин Бабинден. Интересна надпревара беше организирана по случай празника, предаде БТА. Състезанието определи приз за най-добрата песен, с която бабите приспиват своите внуци, съобщи председателят на читалището в селото Милка Стратева.

По-късно вечерта в пенсионерски клуб "Надежда" ще бъдат връчени и призове в категориите "Баба с най-много внучета”, "Баба с най-голямо внуче" и "Баба с най-малко внуче”. Ще стане ясно и внучката на коя баба носи нейното име.

Изненада очаква и акушерката на селото - 64-годишната Христина Петкова, която има три внучета и чака да се роди четвъртото. По думите на Стратева според обичая на този ден всеки посещава къщата на акушерката, изродила децата му, носят й се подаръци и й се полива с вода да си измият ръцете.

Първото бебе за 2014 г., родено в болницата в Кърджали, е момиче. Това вещаело, че годината ще е мирна, допълни още д-р Дзивков. Момиче бе и бебето, изкъпано по случай Бабинден в медицинското заведение, а ритуалното поливане на бабата-акушерка извърши майка му - Ася Атанасова.

През миналата година в Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна са родени 2436 бебета или със 152 по-малко в сравнение с предходната година. Това съобщи днес при отбелязването на Деня на родилната помощ - Бабинден, управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков.

Бургаската болница е изродила 1935 отрочета през изминалата година. Това бе съобщено по време на традиционния ритуал, който се извършва в родилно отделение за Бабинден. Специален гост на събитието бе кметът на града Димитър Николов.

По време на тържеството неправителствена организация дари и две инфузионни помпи. Те са предназначени за нуждите на родилно отделение и са закупени със средства от кампанията "Стотинкова война".

Проф. Стоимен Иванов, доц. Георги Йорданов и акушерката Валя Иванова са носители на приза "Златни ръце" на АГ "Майчин дом" за тази година. Те положиха отпечатъци на ръцете си по време на тържественото отбелязване на днешния ден на родилната помощ-Бабинден.

Млада майка, родила момченце в същата болница преди дни, извърши ритуала по измиване на ръцете на проф. Виктор Златков, директор на "Майчин дом" и на министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Водещи

Най-четени