Ген. Мутафчийски: Пикът на COVID-19 у нас ще е по Великден 27.03 | 13:30

Девет са излекувалите се от коронавируса у нас до момента

От iNews.bg


Кривата на заболеваемостта в страната в момента е възходяща. Между 10 и 14% е увеличението на случаите всеки ден. Пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Това обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БНТ.

До момента в България са направени 6454 теста, от които само в столицата - 4800. Предстои и въвеждането на бързото тестуване, което ще допълни статистиката и така ще се открият случаи на хора, които вече са преболедували без да знаят. А новите градове с открити случаи на коронавирус у нас са Кърджали и Хасково. В Бургас има потвърден случай на тригодишно дете , което го прави и най-малкият доказан пациент. Най-тежките случаи в момента са в "Пирогов", където има един интубиран пациент и в болницата "Св. Анна" където интубираните са двама - на 75 и 54 години.

Десетократно е увеличен капацитетът на болниците, като всяка една е длъжна да има отделени легла и респиратори за болни от COVID-19. "Те са 7473 легла, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347, от които 518 са в София, разбирайте това с респиратори. Това не е пълният капацитет на болниците”, обясни още ген. Мутафчийски.

9 са вече оздравелите и изписани пациенти в България. Изработени са и препоръки за освобождаване на пациенти в добро състояние, които ще бъдат пускани за домашно лечение, въпреки че не са изчистени от вируса. Те ще престояват под домашна карантина в продължение на 21 дни и след това ще преминават тест за потвърждение, че са изчистени. В момента под домашна карантина са над 6000 българи.

"Обмисляме идеята за препоръка в едно семейство, ако е установено коронавирус инфектиран, да се смята цялото семейство под карантина, тази практика е възприета на много места по света”, каза ген. Мутафчийски.

Водещи

Най-четени