Нов национален протест на хората с увреждания 07.12 | 13:00

Държавата не планира повече пари за инвалидите, а да вземе от едни, за да даде на други, твърдят недоволните

От iNews.bg

Пореден национален протест на хората с увреждания и на родителите на деца с увреждания се проведе днес. Целта бе да се покаже недоволството срещу планираните разходи за тях в бюджета за 2017 г. Според протестиращите, които се събраха в градинката между Народното събрание и Софийския университет, не е вярно, че за хората с увреждания са предвидени повече пари. Реално се планира да се вземат средства от едни деца, за да се дадат повече на други. В същото време управляващите изобщо не са предвидили повече подкрепа за инвалидите над 18 години.

Сред основните искания на протестиращите са лицата и децата с увреждания да получават достатъчно пари за лична помощ. Такава да се осигурява според конкретните нужди на човека, а самите средства да се отпускат след анализ на потребностите на конкретното лице. Самите отпускани финансови средства пък да се управляват от човека с увреждания според неговите собствени потребности или от родителите на дете с увреждане. Друго основно искане е да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, в която се прокарва идеята за ограничаване или отнемане на правото на пенсия, когато хората с увреждания работят и получават заплата.

"В Конституцията на Република България правото на пенсия при възникване на определени обстоятелства е гарантирано като вид осигурително право, без упражняването му да е поставено в зависимост от упражняването на друго основно право, каквото е правото на труд", пишат организаторите на протеста в отворено писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, социалния министър Зорница Русинова и здравния Петър Москов.

"Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми. Ние, организаторите на протеста и всички хора и организации, които ни подкрепят, заявяваме готовността си, при отказ на отговорните министерства да решат посочените от нас проблеми, които представляват реализация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, да преминем към ефективни гладни протести пред Министерски съвет, а децата си да оставим на грижите на Министерството на труда и социалната политика", пише още в писмото на организаторите.

Водещи

Най-четени