МОН публикува верните отговори на изпита по български за 7 клас 16.06 | 16:16

7-класниците преразказваха "Череши" на Захари Карабашлиев, а 10-класниците писаха върху откъс от "Левски" на Иван Вазов

От iNews

Просветното министерство публикува задачите и верните отговори на изпита по български и литература, който държаха днес 59 864 седмокласници. Може да ги видите на следния линк: https://mon.bg/bg/1 .

Разказът "Череши"  от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас днес, съобщиха по-рано от МОН. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

В групата за седмокласници във фейсбук веднага заваляха негативни коментари. "Безумен текст за 14 годишни. Карабашлиев, не се чете от тази възрастова група", смята родител. "Изключително труден и далеч от децата текст! Направо се чудя коя умна глава го е избрала този текст, сякаш се свършиха хубавите произведения", казва майка. "Децата нямат нито възприятие, нито понятия, нито емоционална компетентност за този "разказ". Искрено искам да видя в кое книжно тяло е отпечатан текстът с оригинално заглавие "Костилки" в блога на З.К.", коментира друга. "Направо е ужасно! Кому е нужно това?! Защо трябва да ги "забиват"? Какво се доказва? И още куп въпроси ми хрумват, но за съжаление са все риторични. Тъжно ми е за децата", споделя трета. Друг родител смята, че в текста има доста детайли - "през не малко места се отбиват героите", поради което се съмнява, че децата ще успеят да се сетят за всички подробности. 

"Чудесен разказ. Българите хетят, за да се почувстват значими. Това е нашенски спорт", коментира пък учител по български език. Според него текстът е с кратък сюжет, не много дълги описания, по-метафоричен, подобен на стила на Здравка Евтимова.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет, казват от МОН. Оттам посочват, че още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. "Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", казват оттам.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест "Немили-недраги": "Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях".

Водещи

Най-четени