ДЕН преговаря с „Демократична България“ за коалиция за изборите 21.01 | 16:18

В последните 10 години системата на изборни измами се е усъвършенствала, казва Зеленогорски

От iNews.bg

Предстоят срещи и разговори с "Демократична България” за съвместноучастие в парламентарни избори. Това заяви на пресконференция НайденЗеленогорски -председател на Гражданско обединение "Достойнство на единнарод” – ДЕН. Ние имаме общи идеи и цели и искаме да  разширим иуплътним представителството в демократичната общност, обясни той идобави, че ДЕН и ДБ са си партнирали успешно на местните избори вПлевен, София и други градове и общини, където са се представилиуспешно. През лятото на 2020 г. пък заедно са  подкрепи исканията заоставки на кабинета, на главния прокурор и Висшия съдебен съвет.


Според Зеленогорски предстоящият вот ще бъде голямо изпитание преддемокрацията заради коронавируса и отказа на Народното събрание дапромени Изборния кодекс, с което да гарантира правото на всичкибългарски граждани на участват във вота, както и да пресече възможнитеманипулации на изборите. По думите на председателя на ДЕН в последните10 години системата на изборни измами се е усъвършенствала.
Управляващите не се погрижиха да изчистят избирателните списъци отмъртви души, да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина,което "Демократична България” предложи преди 2 години, отхвърлихаискането за видеонаблюдение по време на броенето на гласовете, обяснитой. Според Прозрачност без граници в България около 23% от вота екорпоративен или купен, припомни лидерът на ДЕН и коментира: "За каквадемокрация говорим, когато няма честни и обективни изори и когато всекичетвърти глас е манипулиран, купен или даден под насилието накорпоративния вот.

Настояваме да се преразгледа възможността на гласуване по пощата иосигуряване на видео наблюдение, каза Виолета Донева – член на УС  насдружението. По думите й българите в чужбина с право на глас са около1,3 млн. души, които заради Ковид-ограниченията няма да могат дагласуват. Тя припомни, че през лятото българите извън страната саучаствали активно в демонстрациите срещу властта с искане за предсрочниизбори, а сега правото им на участие ще бъде отнето. Доверието къминституциите които организират изборите и към резултатите от изборите щеостане нисък, категорична е Донева.

  От ДЕН разкритикуваха антикризисните мерки на правителството. Държаватасе явява за едни майка, за други мащеха – раздуха се бюджетни разходи,два пъти дори в рамките на кризата увеличения на бюджетни заплати , заопределени сектори, а за частния сектор – нищо, посочи Ангел Диков от УСна ДЕН. Лицемерно е да се обяснява на съкратени служители и на блокиранбизнес да бъдат търпеливи. Няма как да стане. В бъдеще това ще има силнонегативен ефект, защото тези лица имат основен дял за БВП и данъчнитепостъпления, предупреди той.

Във връзка с новосъздаденото гражданско сдружение с наименование"Движение за единство на народа", представлявано от г-н Мехмет Дикме,Зеленогорски предупреди, че абревиатурата ДЕН е регистрирана ощеминалата година от гражданско сдружение "Достойнството на един народ" –ДЕН и че ако се наложи ще предприеме правни искове.

 

Водещи

Най-четени