Чии партийни симпатизанти ще бъдат новите членове на ЦИК? 13.03 | 13:48

Ето как зам.-председателят на парламента Мая Манолова разпредели местата

От Теодора Кокаланова

"ГЕРБ и Коалиция за България трябва да имат по петима членове на ЦИК, ДПС - двама, "Атака" - един", заяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Местата са разпределени в съответствие с Изборния кодекс, уточни тя. "При общо 19 членове на избирателната комисия, от които четирима души ръководство, двама членове от Синята коалиция и НДСВ, остават още 13 места", коментира Манолова.

Според Манолова едно от условията за добра работа на бъдещата ЦИК е осигуряването на приемственост. Тя е убедена, че в новата комисия ще бъде постигнат баланс. Тя допълни, че независимо какво е мнението на заместник-председателя на ГЕРБ Цецка Цачева, текстът в Изборния кодекс ще реши дилемата. 

"Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници, е президентът", отбеляза тя. Манолова е убедена, че държавният глава ще подходи добросъвестно и в съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс, предаде БТА. "Нямам никакво съмнение, че президентът ще приложи закона, използвайки правилата на простата аритметика", добави тя.

"По всяка вероятност половината от кандидатите на Коалиция за България за ЦИК ще бъдат номинации на гражданските организации", коментира още Манолова.

Водещи

Най-четени