БЛС предлага на президента да награди проф. Кантарджиев с орден Стара планина 16.06 | 17:37

От съюза изтъкват приноса на професора в борбата с COVID-19 и за овладяването на пандемията у нас

От iNews

Управителният съвет на Български лекарски съюз предлага да се издаде указ за награждаване на проф. д-р Тодор Кaнтарджиев, д.м.н, м.з.м. с орден "Стара планина", за изключителни постижения и безценен принос в областта на науката и медицината, съобщиха от съсловната организация.

Мотивите на БЛС са изложени в писмо до президента Румен Радев.

От съюза изтъкват приноса на професора в борбата с COVID-19 и за овладяването на пандемията у нас. Според БЛС успехът се дължи до голяма степен "на неговите решения, разумни съвети и навременни действия".

Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия, припомнят от БЛС и подчертават, че проф. Кантарджиев е отличен от медицинската гилдия със специална награда в категорията "Борба с пандемията - Ковид 19"

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев д.м.н., м.з.м., завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар.

От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. - Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

Проф. д-р Кантарджиев е доктор по медицина е от 1991г., а доктор на медицинските науки е от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор от 2009 г. През 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в МУ София. Специализира в Германия и Великобритания.

Членство в професионални организации: Председател на Българската Асоциация на Микробиолозите, Зам. - председател на Научно Дружество по Микробиология, Член на Управителния съвет на Европейската Конфедерация по Медицинска Микология, Член на Управителния съвет на Балканското дружество по Микробиология, Член на Микологичните Дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското Дружество по Микробиология, Член на Европейското Дружество по Клинична микробиология и Заразни болести.

Водещи

Най-четени