БСП алармира: На фона на скандала „Панама“, у нас отпадат ограниченията пред офшорките 05.04 | 16:23

Социалистите скочиха срещу 100-годишните концесии

От iNews.bg

Социалистите ще се възпротивят и на 100-годишни срокове на концесиониране.

"Разбираме, че правителството се готви да направи промени в сроковете за концесиониране. Говори се за 100-годишни срокове на концесиониране. Ние винаги сме били сигурни в компадорския характер на днешното управление, но такъв тип решения показват за пореден път, че правителството разглежда България като бананова – република от друг континент, само че у нас не растат банани”, заяви лидерът на партията Михаил Миков.

По думите му такива срокове са абсурдни. "Те лишават държавата от най-ценното – ресурсите, които са естествени монополи. Става въпрос за пристанища, летища и за друг тип естествени монополи. Такова решение е неприемливо за нас”, категоричен бе той.

Като неприемливо Миков определи и премахването на пълното ограничение за участие на офшорни фирми в достъпа до обществени ресурси чрез концесии, обществени поръчки и намаляване и въвеждане на възможност за по-малък процент офшорно участие.

По думите му всичко това става на фона на грандиозния случай на изтичане на информация

за мястото и ролята на офшорните компании.

"По повод на него, още веднъж искаме да обърнем внимание, че българското правителство прие споразумението със САЩ, в което само ние ще предоставяме информация от нашите банки за влоговете на американски граждани. Ние продължаваме да настояваме за реципрочност в тези отношения и българската държава да получава информация за влоговете на български граждани в американски банки, особено в някои интересни щати Делауеър и други”, завърши Михаил Миков.

Водещи

Най-четени