Най-добрите български книги от новото хилядолетие 11.03 | 10:02

От iNews.bg

Българската литература продължава своето развитие, а от началото на хилядолетието до днес успяхме да се насладим на някои наистина добри книги от родни автори. Е, да - все още нямаме носител на наградата "Пулицър”, но от друга страна - задължително ли е това, за да бъде една книга наистина добра? Не смятаме така. В този материал ще ви представим част от най-добрите български книги, излизали през последните 20 години. Сигурни сме, че дори ще успеете да си харесате нещо, подкрепяйки родната литература. Нека започваме!

"Физика на тъгата” от Георги Господинов

"Физика на тъгата” е един от безспорните върхове на съвременната българска литература. Романът на Георги Господинов е преведен на 15 езика и е носител на редица чуждестранни награди, сред които швейцарската "Ян Михалски”. 27-минутен късометражен филм по романа, озвучен от легендарния актьор Доналд Съдърланд, бе представен по време на престижния кино фестивал в Торонто. Тази книга представлява летва, която всички прохождащи български писатели се опитват да достигнат и до днес.

 

"18% сиво” от Захари Карабашлиев

В "18% сиво” Захари Карабашлиев влага целия си талант, за да вдъхне живот насвоя протагонист Зак - бивш фотограф и настоящ служител във фармацевтичнакомпания, който преживява разбиваща сърцето му раздяла. Насочвайки се къмМексико, за да потърси утехата на алкохола, Зак става свидетел на кървава сцена иза малко не губи живота си. Следва едно вълнуващо пътуване до източния бряг иоще по-вълнуващ финал на историята.

 

"Възвишение” на Милен Русков

С този майсторски написан роман Милен Русков ни връща към времената на българското Възраждане. Историята се фокусира върху двамата "малко революционери, малко разбойници” Гичо и Асенчо, които получават задачата да предадат важно писмо на Апостола на свободата Васил Левски. Както можете да предположите, двамата несретници се въвличат в какви ли не ситуации, опитвайки да изпълнят задачата. Творбата на Милен Русков е определяна като една от най- силните за последното десетилетие у нас.

 

"Рафаел” от Леа Коен

Сравнена от немските медии с нобелистката Херта Мюлер, Леа Коен е сред най- добрите и признати съвременни български автори. "Рафаел” разказва историята на 94-годишната Диди от Далас, която изненадващо посещение връща към София и Рафаел - един от представителите на нейната фамилия, който през 40-те години на XX век очаква присъда в затворническата си килия. Леа Коен ни праща на едно вълнуващо приключение в спомените на Диди, за да сглобим заедно големия пъзел.

 

"Затворисърце” от Константин Трендафилов

Преди да добие широка популярност с музикалното си алтерего Папи Ханс, Константин Трендафилов бе просто Константин Трендафилов - талантлив български автор, създаващ еднакво добре проза и поезия. "Затворисърце” е романът, който накара всички да говорим за Константин, още преди той да стартира своите музикални експерименти. Тази негова версия май ни допада повече.

 

"Софийски магьосници” от Мартин Колев

Кой казва, че в България не може да се създава хубаво фентъзи? Романът "Софийски магьосници” на Мартин Колев е доказателство, че това е напълно възможно. Тук получаваме шанса да проследим историята на магьосника Свилен Воев, който се заема със задачата не само да брани своя град, но и да обучи младия и начинаещ вълшебник Бриян. Знаехте ли, че в София има място, наречено "Шестте кьошета”, където магьосниците се събират, за да пият? Ние също не знаехме.

 

"Гръцко кафе” от Катерина Хапсали

Специалното на този роман е, че неговата авторка пише за своя собствен живот. Катерина Хапсали действително губи мъжа на живота си в тежка автомобилна катастрофа, а написването на тази книга е част от опита ѝ да продължи живота си възможно най-пълноценно. Някои дори биха казали, че това е роман-изповед на Катерина пред нейния малък син. Определено си струва да се прочете.

 

"Чамкория” от Милен Русков

В "Чамкория” изкусният майстор на перото Милен Русков ни връща към 20-те години на миналия век, белязани от жестоката битка за надмощие между две групировки от военнополитически характер. Написан по безкомпромисен и съвършен начин, "Чамкория” ни позволява да се потопим в един специфичен период от българската история. Всяка книга на Милен Русков е събитие, а "Чамкория” не прави изключение.

 

"Хавра” от Захари Карабашлиев

След като вече споменатият "18% сиво” се превърна в категоричен успех, нямаше как талантлив автор като Захари Карабашлиев да не ни предложи нов и също толкова добър роман. "Хавра” е книга, в която можем да открием класически литературен трилър, връщане назад към историята и наистина драматична любовна история. Захари Карабашлиев отново е в най-добрата си форма, за да ни осигури нова порция страхотни емоции.

Водещи

Най-четени