Нов протест се организира във Facebook заради Закона за горите 29.06 | 11:47

Протестът е под надслов "Туристи навред ЗА ГОРИТЕ” и ще се проведе на 3 юли от 18,30 ч., като сборен пункт отново е "Орлов мост"

От Кремена Бедерева

Нов протест се организира във Facebook заради Закона за горите и промените в Закона за физическото възпитание и спорта, свързани с хижите.

Протестът е под надслов "Туристи навред ЗА ГОРИТЕ” и ще се проведе на 3 юли от 18,30 ч. Сборен пункт отново е "Орлов мост", езерото "Ариана". До момента присъствие на протеста за потвърдили над 1000 души, а са поканени близо 12 000 потребители във Facebook.

"Пригответе вашата торба с подкрепа и пълни джобове с желание за защита на ГОРИТЕ и ЕЛАТЕ на шествието на всички туристи на 3 - ти юли, вторник, 2012 г. от 18:30 ч.", призовават в социалната мрежа организаторите.

Те дават и отговорът защо продължават да протестират:

1. До сега няма постигнат консенсус по най-спорната точка в Закона за горите.

2. "Витоша ски" са единствените, които не са съгласни на предложението да се даде възможност да се учреди право на строеж на съществуващите ски лифтове, което показва липсата на желание да се подменят старите съоръжения от страна на инвеститора.

3. Още една заплаха грози планините и свободния достъп до тях за нас - "Хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на спортни дружества. Правото ще се дава за необичайно дълъг срок – 20 години." Това предвиждат промени в закона за физическото възпитание, приети на първо четене в НС.

Искаме ГОРА !!! - така завършва призивът в социалната мрежа за предстоящия пореден протест.

Протестиращите уточняват, че са "планинари, туристи, катерачи, скиорки, бордисти, колоездачи,  парапланеристи и ВСЯКАКВИ любители на планината и ГОРАТА! (това е дългообещавания протест на скиорКи и боридсти".

Маршрутът ще бъде:
18:30 - Орлов мост, езерото Ариана
19:00 - бул. Евлоги Георгиев (Канала) отдясно
19:15 - Нац. стадион "Васил Левски"
19:30 - моста на Графа и Канала
19:45 - Попа
20:00 - бул. Васил Левски към БСФС
20:15 - Спортната палата Министерство на физическото възпитание и спорта (бул. Васил Левски)
20:30 - Ректората
20:45 - Парламента

"Протестът ще е с уведомление до Столична община. Протестът ще е законен. Законен, както и всеки протест, който не е забранен от Кмета на София с нарочна заповед. Дори и да ни го забранят със заповед, ние ще обжалваме и пак ще е законен. Грабвайте ските и бордовете, щеките, шалтета, еспадрилите, очилата, раницата, гетите, бричовете, ойларипи шапките и т.н.", се уточнява още в групата, организирана за протеста.

Водещи

Най-четени