ВМА отваря целодневни "зелени коридори" за ваксинации 24.02 | 08:29

Огромни опашки във ВМА няма, защото е създадена добра организация, чакането е максимум до 15 минути

От iNews.bg

Вчера забелязахме, че в периода между 10 и 12 часа като че ли идват повече желаещи за ваксинация, но в следобедните часове като цяло е много спокойно. Към 16 часа вчера във ВМА са ваксинирани 1 150 души. Това каза пред БГНЕС зам.-началникът на ВМА полк. доц. д-р Димо Димов.

Той посочи, че като че ли не е видял опашки извън сградата. "Ние отворихме два различни коридора, по този начин два различни входа има в момента във ВМА, така избягвахме струпването на хората на опашки", обясни той.

По данни в петък са ваксинирани във ВМА 720 души, в събота – 632. "Това беше първият ден, в който пуснахме зелените коридори", обясни полк. Димов. В неделя ваксинираните са 1166, за понеделник те са малко над 1240, а към 16 часа вчера 1150 души.

"Устойчиво поддържаме нивата, които са от неделя. Това наложи и да открием втора зала във ВМА, като по този начин насочихме изцяло "зелен коридор" за една от залите, а за реваксинациите или съгласно фазите на ваксинационния план да бъдем в друга зала", каза полк. Димов. Така е създадена организация, която позволява да бъдат ваксинирани по 20 души едновременно.

Полк. Димов каза, че всеки работен ден ще се работи с капацитета, който сега е открит с две зали – от 9 до 20 часа. "В почивните дни ще продължим отново с капацитета, който в момента виждате да работим, само че тогава е от 9 до 17 часа", обясни полк. Димов и добави, че в рамките на работното време всеки, който пожелаят извън фазите също може да дойде във ВМА. Не трябва предварително записване. Към този момент по "зеления коридор" се ваксинира само с "Астра Зенека”.

"Забелязахме, че в периода между 10 и 12 часа като че ли идват повече желаещи, но в следобедните часове като цяло е много спокойно. Мисля, че така създадената организация, която от вчера работи доведе до много голямо разреждане на хората, относително много бързо се преминава при нас. Това, което аз на няколкократните срещи установих – максималният период на изчакване е около десетина минути ", обясни той и добави, че средно около 10 минути са от момента, в който човек е влязъл във ВМА, изявил е желание, до пристигането до зала за ваксинация.

Около 15 минути даже и по-малко, пресметна, че й е отнело този следобед на Анета времето от идването във ВМА до поставянето на ваксината. Тя каза, че не е чакала. "Много бързо мина всичко", посочи жената.

Иван е на 85 години и вчера е дошъл специално да се ваксинира. Той живее наблизо и каза, че решил да го направи след дълги разсъждения и убеждения за това, че ваксинирането е единственият път за преодоляване на това, което ни заобикаля.

"Дойдох да се ваксинирам, тъй като много ме е страх от този вирус и не искам да се разболявам", посочи пък Уенди. Тя каза, че принципно е виетнамка, но е родена и израсла тук, сега е студентка. Уенди заяви, че не е чакала дълго. "Много бързо станаха неща, хората са много мили", посочи тя. 

Водещи

Най-четени