Нов раздор сред Реформаторите 07.11 | 03:04

Лукраски обеща подкрепа за Цачева, Трайков се дърпа, а Кънев иска реорганизация на единната десница

От iNews.bg

Нов раздор назрява сред Реформаторския блок след първия тур на президентските избори. Техният кандидат, около когото партиите в коалицията така или иначе трудно се обединиха, не постигна впечатляващ резултат. При новината, че Румен Радев и Цецка Цачева отиват на Балотаж, а Трайчо Трайков е пети или шести (според представените от различните агенции резултати от паралелното преброяване с резултат около 7%), първи се изказа икономическият министър и председател на СДС Божидар Лукарски побърза да е първи с изказването си сред лидерите на РБ и обяви, че Блокът застава твърдо зад Цецка Цачева на балотажа. Той уточни, че решението е взето на заседанието от тази вечер на Блока, като не са присъствали само представителите на ДСБ.

Малко по-късно се оказа обаче, че самият кандидат-президент на Реформаторите не мисли точно така. Той опонира директно на лидера на СДС и опроверга думите му. "С изненада научих за изявлението на г-н Лукарски, че съм се съгласил да дам подкрепа за кандидата на партия ГЕРБ. Искам ясно да заявя, че не съм дал подкрепата си за нито един от участниците в балотажа и смятам за почтено всеки да изказва собственото си мнение, а не да спекулира с чуждото", написа Трайков в профила си във Facebook.

От друга страна, макар и да не коментират изказванията нито на Лукарски, нито на Трайков, от ДСБ още преди това излязоха с декларация, която категорично отхвърля варианта партията да подкрепи кандидатът на ГЕРБ на втория тур на президентските избори. Паралелно с това те призоваха за нови преговори и обединение на десницата като алтернатива на ГЕРБ. Което каза и лидерът на ДСБ Радан Кънев.

От всичко това става ясно, че сред Реформаторския блок назрява, а може би и вече е налице поредният раздор на обединението. Такова имаше и преди изборите, когато от партиите трябваше да изберат единна кандидатура за свой кандидат-президент, който в крайна сметка стана Трайков, но с компромиси в името на обединените Реформатори. Вероятно в близките дни ще стане ясно дали компромисът ще продължи или ще станем свидетели на разцепление и сред РБ. Които както са част от управляващото мнозинство, така отделни партии и фигури от доста време опонират на ГЕРБ и правителството, в което в крайна сметка участват.В същото време все още няма изказвания от страна на ДБГ и лидерът им Меглена Кунева, която заема и най-висшият пост в правителството от квотота на РБ - вицепремиер.

Водещи

Най-четени