ЦИК отсече: 136 избирателни секции ще има в Турция 15.09 | 13:19

Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в 428 секции в 59 страни

От Цанка Донкова

Стана ясен броят на избирателите секции, в които българите зад граница ще могат да гласуват на изборите на 5 октомври. От ЦИК са излезли с решение, според което в Турция ще бъдат открити 136 избирателни секции за изборите на 5 октомври. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, съобщава агенция "Фокус".

По-рано тази седмица се появиха съмнения около законността на разкритите рекорден брой изборни секции в Турция. Според сигнал на гражданин в Централната избирателна комисия много от заявленията за гласуване в южната ни съседка са подадени от един и същ IP адрес. Именно от броят на заявленията зависи колко секции ще бъдат открити в съответната държава. Подозрения предизвикват немалък брой заявления – 4000. Те пък са били достатъчни, за да бъдат организирани 100 места за гласуване в Турция.

В същото време в последните дни имаше и протести около броят на избирателните секции в южната ни съседка. За сравнение на предните парламентарни избори броят на секциите в Турция е бил 88.

Все пак общият брой на изборните секции в чужбина ще е 428, а те ще са разположени в 59 страни.

"ЦИК прие Решение 920 и 928, което е за поправка на 920, тъй като там бяха допуснати едни малки грешки. В 59 държави ще бъдат открити секции за предстоящите парламентарни избори, като общият им брой е 428. Например във Великобритания са 41 секции, в САЩ 42, във Франция – 11, в Германия – 19”, посочи Андреев.

По думите му, по-екзотичните например са в Бразилия – в Сао Пауло, където ще бъде открита 1 секция на основание мотивирано предложение от посланика на България.

"Няма как да кажем точния брой на регистрираните българи в чужбина, защото заявленията, които те подават са заявления за откриване на секции, а не за гласуване. Броят на българите, които ще гласуват в чужбина ще го знаем по-късно и то тогава, когато вече е минал изборният ден”, уточни Андреев.

Той допълни още, че за чужбина няма избирателни списъци така, както е в България. "Там ще бъдат вписвани в деня на изборите всички български граждани, които ще гласуват в съответните секции в местата”, добави Андреев.

Относно подвижните секции за избирателите в неравностойно положение, говорителят на ЦИК обясни, че срокът за подаването на заявленията е изтекъл вчера и в тази връзка сега съответно кметовете на общините трябва да вземат решението за откриването на такива подвижни секции. "Това обаче ще можем да ви го кажем по-късно през седмицата, тъй като все още нямаме тази информация”, допълни още Александър Андреев.

Водещи

Най-четени