ВАС обяви заповед на Ананиев за нищожна 18.05 | 15:30

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС

От iNews.bg

Върховният административен съд обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с която се допуска предварително изпълнение на няколко други заповеди, свързани с мерките срещу разпространението на коронавируса. А именно заповедта, с която министърът наложи 28 дни задължителна карантина за заразените.

Според магистратите заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. Тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват от ВАС.

Работещ във Великобритания българин подава жалба срещу части от заповедта на министър Ананиев, които касаят тези карантинни мерки. При пристигането му у нас, на мъжа е наложена 14-дневна карантина и не е допуснат да отлети обратно за Великобритания в този период. На него обаче му се налагало това пътуване, тъй като бил на работа на Острова. По жалбата на мъжа е образувано административно дело.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Водещи

Най-четени