НСИ търси още анкетьори за преброяването 25.05 | 17:01

От днес, 25 май, желаещите да участват като преброители и контрольори могат да подават документи в общините, крайният срок е 10 юни

От iNews

НСИ търси допълнителни преброители и контрольори за преброяването на населението, което ще се извърши през есента (от 7 септември до 3 октомври).

От днес, 25 май, желаещите да участват като преброители и контрольори могат да подават документи в общините. Крайният срок е 10 юни, а необходимите документи могат да бъдат намерени на интернет страницата на преброяването – www.census2021.bg.

Националният статистически институт се нуждае от близо 30 000 преброители и контрольори, които бяха набрани през есента на миналата година. Заради влошената епидемиологична обстановка през зимата правителството отложи датите за преброяването за септември 2021 година. В момента НСИ препотвърждава възможността на всички, които са били утвърдени за преброители и контрольори, да се включат в процеса през септември и в началото на октомври. За освободените места се набират нови кандидати.

По-голям е недостигът на преброители в големите градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати има в Северозападна България.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното статистическо изследване в България, което се провежда веднъж на 10 години и обхваща всички хора, живеещи постоянно на територията на страната. Досега са проведени 17 преброявания и при всички са използвани преброители и контрольори.

Водещи

Най-четени