Две трети от асансьорите у нас са опасни? 08.01 | 09:58

През 2013 г. у нас са монтирани 700-800 нови асансьора

От Цанка Донкова

Две трети от асансьорите в страната са за подмяна, тъй като не не отговарят на евростандартите. Това прави близо 70-80 хил. от общо около 130 хиляди. Това заяви Илия Златанов, главен секретар на Асоциацията на производителите и вносителите на асансьори в България, съобщава в. "Монитор".

През последните 5-6 години производството на подемни съоръжения у нас е спаднало с около 3 пъти. Според Златанов една от основните причини е сривът в строителството на жилища в страната.

"Оцеляха само производителите, които се ориентираха да работят за износ”, уточни той и допълни че изнасяме съоръжения за около 20 страни в целия свят. Въпреки това у нас макар че в държавните сгради е задължително подемните съоръжения да отговарят на евронормите, това не се спазва.

"През 2013 г. у нас са монтирани 700-800 нови асансьора. Повечето от тях са вносни",уточни Златанов.

Ако контролът на съоръженията стане частен това може да реши проблемите в сектора. Тази дейност още е държавна само в Куба и Северна Корея.

"Старите асансьори не са опасни, ако се поддържат редовно”, смята Юлиян Иванов, шеф на Инспекция за държавен технически надзор в ДАМТН. Според него пък у нас има съоръжения на повече от 80 години, но те работят безпроблемно, тъй като се поддържат.

17 асансьора в голям търговски център се ползват, без да са минали технически преглед от 2005 г., сочи проверка от миналата година. По принцип това трябва да се прави всеки 3 години.

Санкционирани са поддържащата фирма и ползвателят, съобщиха от Инспекцията за държавен технически надзор.

По принцип старите асансьори трябва да заприличат на луксозни офиси до 2015 г. Тогава ще влезе в сила Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на съоръженията, спусната от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Водещи

Най-четени