Две трети от народите по света - по-щастливи от българите 20.03 | 13:30

Приблизително толкова са и държавите, които имат по-голяма свобода на словото

От iNews

България се нарежда на 97-о място по щастие в публикуваната днес класация World Happiness Report 2019, която обхваща 156 държави, предаде БНР.

На първо място се нарежда Финландия, следвана от Дания, Норвегия, Исландия и Холандия. В челната десетка влизат още Швейцария, Швеция, Нова Зеландия, Канада и Австрия. На дъното на класацията е Южен Судан, като преди него се нареждат Централноафриканската република (ЦАР) и Афганистан.

Както по щастие, така и по свобода на словото България е точно пред ЦАР. Според класацията на "Репортери без граници" тя е на 111-то място, а ЦАР – на 112-то по медийна свобода.

При оценката на щастието са взети предвид показатели като продължителност на живота, социална подкрепа, корупция и други.

Страната ни се нарежда на последно място по щастие в Европейския съюз, както и на последно място по свобода на словото. От региона зад нас са единствено Албания (107-о място) и Украйна (133), а по свобода на словото изпреварваме само Турция от балканските държави. За сравнение Румъния е 48-а по щастие, а по свобода на словото е 44-та. Непосредствено преди нас по щастие е Камерун, а на 98-о място е Гана. По свобода на словото преди нас са Габон, Македония и Боливия.

Мейк Викинг, изпълнителен директор на базирания в Копенхаген Институт за изследване на щастието, заяви, че петте скандинавски страни, които са на челни места в класация, "правят нещо правилно в създаването на добри условия за добър живот". Те сао също така на първите места и по свобода на словото.

Щастието в изследването, произтича от здравословни дози на лична свобода и социална сигурност, които надделяват над "задължението на гражданите да плащат едни от най-високите данъци в света".

Водещи

Най-четени