Ето каква ще бъде цената на европейската ваксина срещу коронавирус във всяка страна 21.10 | 11:20

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация се извършва с 2 дози

От iNews.bg

По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския съюз една доза от ваксините срещу коронавирус, договорени от Европейската комисия с фирмата AstraZeneca. Това съобщи испанската агенция ЕФЕ.

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксинация се извършва с 2 дози.

AstraZeneca plc / AB е британско-шведска мултинационална фармацевтична и биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Обединеното кралство и Сьодертеле, Швеция. Испанският министерски съвет вече упълномощи предварителната покупка на ваксините – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да пристигнат още през декември, ако препаратът на фирмата издържи всички проверки за сигурност. В момента вървят тестовете от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният срок за тяхната доставка е юни 2021 г., като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за имунизирането на 15 милиона души.

Еврокомисията има сключени още 2 договора за доставки на ваксини за страните от ЕС с фирмите Sanofi – за 300 млн. дози и с Johnson&Johnson – за 200 млн. дози. Към момента се водят преговори за сключване на подобни контракти с други производители на ваксини против коронавируса – CureVac, Moderna и Pfizer. Приоритетно ваксиниране в страните от ЕС ще получат медицинските служители, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти и работещи, чиято професия не позволява социално дистанциране.

Държавите трябва да се подготвят за получаването на ваксини с различни характеристики, съхранение и транспортни нужди.

Водещи

Най-четени