Ген. Събев: 10 пъти по-малко са летателните часове на нашите пилити, отколкото се иска в НАТО 09.06 | 15:30

На днешния преди 4 години хеликоптер „Пантер“ на военноморските сили също падна във водите на Черно море, а инцидентът, който се случи пак беше по време на учение

От iNews.bg

Притеснява ме, че няма никакъв доклад от пилота, ако е имало някаква неизправност в системите на самолета, двигателя. В кабината на самолета има индикатори, които показват и той би следвало да доложи, че има проблем в двигателя или нещо друго. Няма никакъв доклад.

Това каза пред колегите от БГНЕС ген. Съби Събев, който коментира инцидента с падналия тази нощ във водите на Черно море самолет МиГ-29, но започна разговора ни с уговорката, че всеки коментар остава хипотеза, докато самолетът не бъде изваден и не се констатира причината за падането му.

"Ако е решил да катапултира, той също би следвало да доложи, че ще го прави, за да се знаят какви са били действията му и съответно да го търсят на определено място. Липсата на такива доклади навежда на мисълта, че най-вероятно той е изпаднал в сложно положение. Полетът нощем над море е доста сложен, няма никакви ориентири и недостатъчно натрениран пилот може да изпадне в сложно положение, породено от лъжливо чувство, което го кара да не вярва на уредите в самолета и тогава вече става сложно. Човек може да изпадне в паника, да не успее да реагира своевременно и съответно да забие самолета в морето", коментира той.

Събев добави, че към този час пилотът все още не е открит и изрази надежда да е останал жив, за да може да разкаже какво се е случило.

"Появи се информация, че спасителна жилетка е намерена. Тя може би е изпаднала от самолета", предполага генералът, но е категоричен, че случилото се е авиационна катастрофа.

Попитан дали тези инциденти са в резултат на недостатъчните летателни часове, ген. Събев каза, че този проблем съществува от дълги години и не знае каква част от тях се взимат от пилотите, които служат в щабовете.

"Крайно недостатъчен е броят на пролетените часове от нашите пилоти. Той се различава 8-10 пъти по-малко отколкото е нормата в НАТО. Ако там летят някъде 180 часа годишно, при нас летят 20-30 часа годишно", посочи генералът стряскащото разминаване и добави, че в такъв случай пилотът не е трябвало да бъде пускан да лети самостоятелно нощем над море заради липсата на достатъчна подготовка.

Той каза също така, че имаме недостатъчен брой самолети, гориво, нальот и той съществува от години.

"Дано с получаването на новите самолети F-16 ще решим въпроса. Трябва да се има предвид и това, че МиГ – 29 няма автоматична система за предотвратяване на сблъсък на самолета със земята и морската повърхност, каквато система имат новите самолети, които ще получим. И всичко опира да натренираността и уменията на пилота, за да се избегне такъв сблъсък, ако самолетът изпадне в по-сложно положение", заяви той.

Ген. Събев каза още, че България не се отличава съществено от други страни, в които летят много повече самолети и нальот.

На днешния преди 4 години хеликоптер "Пантер" на военноморските сили също падна във водите на Черно море, а инцидентът, който се случи пак беше по време на учение.

Водещи

Най-четени