БСП искат 5% ДДС за хляба 18.09 | 16:51

Така ще се предотврати поскъпването от 1 октомври, казва Нинова

От iNews.bg

"Цената на хляба тръгна нагоре, а очакваме и от 1 октомври, с повишаването на цената на енергоносителите, да растат и цените на стоките и храните. След обсъждане и изчисления, за да се спре този ценови шок върху хляба, предлагаме да се намали ДДС на хляба и да стане 5%". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя подчерта, че хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Нинова уточни, че Изпълнителното бюро на БСП е заседавало заедно със Съвета по земеделие към Националния съвет на БСП, както и е провело консултации и разговори с хлебопроизводители.

"Търсим начин как може да се повлияе на цената и какво да се направи, за да няма такъв ценови шок. В момента в българския бюджет, годишно от хляб, се внасят около 60 млн. лв. от ДДС, при 20% ставка. В бюджета биха влезли по-малко 45 млн. лв", каза още председателят на БСП. Тя подчерта, че според експерти това може да се компенсира с изсветляване на сектора, тъй като има много голям сив сектор. "При ДДС от 5%, той би се свил. Тези, които сега крият ДДС, биха предпочели да си платят данъка и да излязат на светло", допълни Нинова.

Според нея от повишено потребление също може да се компенсира разликата. "От правителството знаем, че има големи излишъци и тези няколко десетки милиона не са кой знае колко драматични, но те са драматични за всеки българин, особено за онези, които са на прага на бедността", каза още председателят на БСП. Тя подчерта, че към предложената мярка БСП подхожда изключително разумно и аргументирано. "Рискът е да не се получи спекула - търговците да не намалят  цената на хляба, а да приберат разликата като печалба. Трябва да има контрол върху целия този процес", категорична е Нинова.

Тя посочи данни от хлебопроизводителите - ако един хляб е 1 лв., 20 ст. от ДДС влизат в бюджета, 35 ст. се дават на производителя, а търговската верига прибира 45 ст. "За нас намаляваното на ДДС на 5% трябва да върви успоредно със засилен контрол. За съжаление правителството "Борисов 2" закри Националната  служба по зърното и фуража, която следеше тези процеси, а в момента няма нито една служба в България, която да има пълната информация - колко пшеница се произвежда, какво количество се изнася, колко се преработват, на какви цени се продават", каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че намаляването на ДДС върху хляба е част от по-големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост. "Извадихме всичко, което се прави в Европа. В целия ЕС, само две държави нямаме диференцирани ДДС върху храните – България и Дания", уточни тя. По нейните думи този разговор трябва да се проведе на прага на приемането на новия бюджет, защото обществото отново ще бъде изненадано с един готов бюджет, който не е обсъждан, не е придобил публичност и ще е твърде късно за такива разговори.

Водещи

Най-четени