Ето защо продължаваме да губим Босилеград! 27.02 | 11:29

Стреснахме българите в Западните покрайнини с изискванията за гражданство

От Филипа Тодева

Организациите на българите в Сърбия изразиха тревога и разочарование заради изискванията за предоставяне на българско гражданство. Етническите българи в Сърбия се възмутиха, че Агенцията за българите в чужбина и Външно министерство искат "всички лица, желаещи да получат документ за български произход, е целесъобразно да представят официални документи, в които е посочена българската народностна принадлежност на техните възходящи".

Затова са изпратили писмо до двете ведомства, подписано от председателя на Културно-информационния център "Босилеград" Иван Николов и председателят на Демократичния и съюз на българите Драголюб Иванчов.

"Ние изразяваме опасението си, че това административно изискване за официални автентични документи има една единствена цел – да забави и предотврати естествения и все по-силен стремеж на българите в Западните покрайнини да възстановят насила отнетото им българско гражданство през изминалия век. Това изискване би затруднило и много българи в самата България", каза Иван Николов, цитиран от БТА.

В Босилеградско живеят над 8 000 души. Известно е, че повечето от тях - над 5 000 души, са с българско самосъзнание. Регионът е част от Западните български покрайнини, отнети на страната ни от рестриктивния Ньойски мирен договор.

Водещи

Най-четени