ЦИК реши: Без Бареков на избори! 09.02 | 12:46

Комисията отхвърли регистрацията на партията му „Презареди България“

От iNews.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) отхвърли регистрацията на "Движение Презареди България" за парламентарните избори на 26 март. "Това стана с гласовете основно на ГЕРБ и Реформаторския блок", съобщи самият лидер на партията Николай Бареков. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок от обявяването му, посочват от ЦИК.

Членовете на Комисията заседаваха над 3 часа. Мотивът на Комисията беше, че партията на евродепутата и бивш журналист се регистрира като "България без цензура", но заявява, че в бюлетината иска да бъде изписано името "Презареди БГ".

Към пълния и изряден пакет с документи екипът на Бареков е приложил протокол от решение на Софийския градски съд, в което се казва, че формацията сменя името си. 7-дневният срок обаче за обжалване изтича на 9 февруари.

Според членовете на ЦИК, които са основно от квотата на ГЕРБ, БСП и ДПС, протоколът няма юридическа сила и допускайки подобна регистрация "ще бъдат вкарани в заблуждение избирателите".

Бареков разпространи до медиите гневен коментар, в който се обявява за "жертва на задкулисието", наричайки ЦИК "политически и партиен орган".

"Току-що, след 3 часа дебати, ЦИК, с гласовете основно на ГЕРБ и РБ, отхвърли регистрацията на "Презареди България" за парламентарните избори! За сметка на нас миропомазаният Христо Иванов и неговата коалицийка бяха пуснати за 5 минути! Кой сега е плод на Задкулисието и кой е негова жертва???? Комплотът на мафията и съда от 2 февруари успя! Червенобузките извадиха мен и "Презареди БГ" от изборите... поне засега. Битката ще продължи още утре във ВАС! ЦИК е политически и ПАРТИЕН орган, който наруши собствения си закон. Прие ни документите без писмени препоръки и после сам се оспори. Абсурдното е, че дори мислеха, въпреки волята ни, да ни сложат име, което вече българският съд е сменил (официално от утре, 50 дни преди изборите).

Според драгите "надпартийни" членове на ЦИК името "Презареди България" не отразявало волята на нашите симпатизанти, 200 000 от които гласуваха за него, включително и всички членове и симпатизанти, присъстващи на Третия конгрес", пише Бареков.

Водещи

Най-четени