МВР иска „Биг Брадър“ за всички райони с висока престъпност 10.08 | 15:47

Реформи, заплати, спиране на нелегалната миграция и телефонните измами са приоритет за ведомството на Радев

От iNews.bg

Министерството на вътрешните работи иска да бори престъпността с видеонаблюдение. Това стана ясно от думите на шефа на ведомството Валентин Радев, който представи приоритетите на ръководената от него структура с оглед управленската програма на правителството. Затова той ще настоява районите на страната, където има съсредоточаване на повече престъпления, да бъдат изцяло покрити с камери. "Ще настояваме като постоянна мярка в бюджета на МВР за оборудване и униформи. Пълно постигане на видеонаблюдение на общините в криминогенните райони, също. МВР е изпратило помощ навсякъде, където се е поискало", обясни Радев, цитиран от БГНЕС.

Следващата мярка за борба с ширещата се битова престъпност е двойно увеличаване на капацитета на МВР - от 1000 на 2000 души. "Надявам се сектор "Сигурност" да бъде подпомогнат в следващия бюджет, не знам с колко, защото първият приоритет на кабинета е образованието. Мотивацията на служителите е много важна. Има мерки за нея - една от тях е свързана с възнаграждението, какви заплати получават полицаите, ще се увеличават ли, с колко и как. Вече желаещите за полицаи минават бройките, 10 за 1 място", каза вътрешният министър.

Oт друга страна той изрази мнение, че не само в Асеновград, а и в други горещи точки трябва да има полицейски управления. Кметът на общината Емил Караиванов обещал до края на месеца да подготви временна постройка за полицейско управление. "Ние сме готови с щата. В момента се проверява дали по всички други горещи точки, свързани с такива случаи, е имало полицейски управления, за да може ако няма да се открият такива. Това може да стане заедно с местните власти", каза още Валентин Радев. Валентин Радев подчерта, че до момента са усвоени, договорени и разплатени над 57 млн. евро от евросредствата за охрана на границата. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев по време на брифинг, на който бяха представени приоритетите на ведомството съгласно управленската програма на кабинета. "Удължихме срока за усвояване на тези 160 млн. евро европейска помощ за октомври 2018 г. Надявам се, че ще се движим успешно. До момента са разплатени 57 млн. евро, това са близо 35% от цялата сума. Уверени сме, че ще успеем да усвоим до края тези 160 млн. евро с удължаването на срока", каза Радев.

Той уточни, че към момента за охрана на границата има 36 процедури, на стойност 15, 5 млн. евро. Той допълни, че други 41 процедури за около 32,5 млн. евро са в процес на подготовка. Радев поясни, че охраната на границата е част от приоритета на МВР, свързан с миграционната политика.

Сред приоритетите на вътрешното ведомство са повишаване на сигурността на страната, минимизиране на рисковете за национална сигурност. Издадена е заповед на премиера за работна група до края на октомври.

Миграционна политика и недопускане не незаконни мигранти е вторият приоритет. Афганистан и Ирак са страните, от които граждани регулярно са връщани. Повишаване на капацитета за охрана на границата е част от приоритета. Противодействие на корупцията и тероризма - бърз обмен между партньорските служби, също са сред приоритетите на вътрешното ведомство.

Друг приоритет са действия срещу телефонните измами. Сформиран е самостоятелен отдел в полицията, който да се занимава само с този вид престъпност. Предстои сформиране на работна група от прокуратура, полиция и следствие, която да извърши анализ и да предложи мерки срещу тези измами. Имаме напредък относно закупуването на румънски сим карти, които използват телефонните измамници, обясни Радев.

Противодействие на трафик на хора, киберпрестъпност също са част от мерките, които МВР трябва да изпълни. Като част от борбата с престъпността в мрежата, ще бъдат следени социални мрежи за незаконни материали, които ще бъдат премахване на незаконни материали, които да бъдат премахвани. Друг приоритет е борба срещу всеки сигнал за корупция, като тук се очаква роля да изиграе новият антикорупционен закон.

778 нови полицаи са назначени в първите 7 месеца на годината. Мантра е, че няма желаещи за полицаи, смята Валентин Радев. Като даде пример, че по 10 души са желаещите за едно вакантно място. 197 е бил броят на назначените полицаи през миналата година. 228 пък са новоназначените пожарникари.

Водещи

Най-четени