Мъж без малко да плати чужд данък заради сгрешен адрес 26.03 | 21:47

Новата система в София в обединила информацията за всички квартали

От Цанка Донкова

Мъж без малко да плати чужд данък заради сгрешено име. В писмото, което Васил Николов е получил от Столичната община е бил сгрешен адресът му, вместо адресът на къщата му в Люлин 9 е друг – на имот в кв. Витоша. Но на гишето при събиране на налозите служителката първо е взела парите, а после е констатирала грешката, съобщава БНТ.

"Първо ми взе парите и след това каза: трябва да отидете в другия салон и там да се оправяте, ние тук не можем”, разказва Васил Николов.

В другия салон обаче са поискали да докаже собствеността си, чрез нотариален акт.

Васил Николов сравнява случая си с "Параграфът "малкия човек” – ти се изправяш пред една стена. Казват ти – не може, трябва да донесете документи. Защо аз трябва да доказвам нещо, което Вие сте сбъркали”.

От общината обясниха, че става дума за техническа грешка. Тя произхождала от новата система за местните данъци в София, която обединява информацията за всички квартали, а не я разделя по райони.

"Една от служителките каза, че цели адреси липсват", посочва потърпевшият.

Директорът по приходите в Столичната община обаче отрича да има такова нещо. Нотариалният акт бил поискан за друга справка, а грешката в адреса не била софтуерна, а човешка – от 2005 година. Тогава, при въвеждането на имота в компютъра, улицата в Люлин е била под улицата във Витоша.

"Предполагам, че служителят тогава, по невнимание пръстът му е бил по-бърз от мисълта и е натиснал горното поле, вместо долното.”, посочва Лидия Кираджиева, директор "Приходи и администриране на местни данъци и такси” в Столичната община.

Васил Николов все още се чуди чии данък е платил. От Столична община обаче са категорични, че при събиране на налозите водещи са ЕГН-то и партидният номер на имота.

До сега това е единственият сигнал за сбъркан адрес.

Водещи

Най-четени