Ето кои ще са министрите в служебния кабинет на президента! Бригаден генерал ще е премиер 10.05 | 16:50

Начело на правителството се очаква да стане бригаден генерал и секретар по отбраната в президентството Стефан Янев. Роден е на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица

От iNews.bg

Президентът Румен Радев трябва да назничи с указ от утре служебен кабинет. Преди това държавният глава ще издаде друг указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи изборите за 11 юли. Засега Радев не е коментирал състава на служебното правителство, преди дни загатна само, че "министър-председателят ще бъде българин, мъж". В публичното пространство се завъртяха имената на част от министрите, които може би ще назначи Румен Радев.

Начело на правителството се очаква да стане бригаден генерал и секретар по отбраната в президентството Стефан Янев. Роден е на 1 март 1960 г. в пловдивското село Поповица. Завършва Техникум по електротехника в Пловдив, учи във Висшето народно военно-артилерийско училище "Георги Димитров" в Шумен, между 1991 и 1993 г. завършва Военната академия в София. Гради кариера в Министерство на отбраната, между 2005 – 2007 г. е началник на департамент "Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ.От 27 януари до 4 май 2017 г. е заместник министър-председател и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, а впоследствие е секретар по сигурност и отбрана на президента Румен Радев.

Друг пловдивчанин се спряга за Министерство на земеделието – проф. д-р Христо Бозуков. Роден е на 14 януари 1960 г. в Пловдив, завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет. От 2002 г. насам е заемал длъжностите ръководител отдел "Агротехника и растителна защита", главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. Между 2013 и 2015 година е председател на Селскостопанската академия в София. В края на януари 2017 г. е назначен от президента Румен Радев за служебен министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Министър на отбраната се очаква да бъде лидерът на "Нова алтернатива" Николай Цонев, който бе министър в тройната коалиция.

Според информация на "24 часа" бившият шеф на следствието Бойко Рашков ще оглави МВР. За поста се коментира и името на пловдивчанина Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България. Узунов заемаше министерския пост и в служебния кабинет на проф. Герджиков.

За министър на социалната политика се спряга друг от бившите военни в екипа на президента – Гълъб Донев, който вече заемаше поста в първия служебен кабинет на Радев.

Предположенията са, че за правосъден министър ще бъде обявена съветничката на държавния глава по правните въпроси Иванка Иванова.

Името на икономиста Асен Василев се тиражира за финасов министър. През 2013 г. той бе назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. В средите на левите партии се завъртя и името на Любомира Ганчева, която от април тази година е назначена за съветник по икономика и инвестиции на президента Румен Радев. Ганчева има опит в политиката, тя е била зам.-председател на АБВ, кандидат за кмет на Пловдив, кандидат за депутат.

За здравен министър се обсъжда името на бившия шеф на Здравната каса Дечо Дечев.

Водещи

Най-четени