Шоу на Слави в парламента! И край на мераците на ГЕРБ за мажоритарни промени 13.01 | 17:10

Мнозинството в правната комисия отказа да се занимава с популистките проекти на ГЕРБ и сценаристите

От iNews.bg

Парламентарна правна комисия отхвърли и двата законопроекта на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот. 9 членове на комисията срещу 7 депутата от ГЕРБ гласуваха проектите да не влязат за разглеждане в пленарна зала. Преди ден същите внесоха и законопроект за промяна в Изборния кодекс, който също бе отхвърлен. Деветимата депутати от останалите партии бяха "против", а двамата членове на комисията от Реформаторския блок изобщо не участваха в гласуването, предаде Медиапуул.

След скандал правната комисия така и не обсъди промените в Изборния кодекс. Те предвиждаха въвеждане на мажоритарна система за избор на депутати. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ упрекна депутатите от опозицията в "недостойно поведение".

"Законопроектите са внесени навреме. Заседанието е внесено навреме. Променяте очевидно тактиката. Преди поне излагахте аргументи и съображения. В конкретния случай няма аргументи и съображения да не бъдат обсъдени законопроектите. Ако искате да си тръгнете мълчаливо и с едно вдигане от ръка, мисля че това не е достойно парламентарно поведение и мисля, че това наистина би уронило престижа и на правна комисия, и на Народното събрание", обвини Кирилов, цитиран от БНР.

Според депутата от БСП Чавдар Георгиев "самият референдум, на който беше одобрен мажоритарният избор, е имал редица пороци". "Вижте, това е според мен един голям фарс, в който разумните народни представители просто не искаха да участват", аргументира се социалистът.

Комисията се събра извънредно в петък да обсъжда двата законопроекта, свързани с най-важното предложение от проведения през ноември референдум – за мажоритарен избор в два тура на всички 240 народни представители. Единият проект, изготвен от омбудсмана Мая Манолова съвместно с "Шоуто на Слави", бе внесен през ноември от независимия депутат Георги Кадиев. След като повече от месец (половината от който депутатска ваканция) никой не му обърна внимание, на 12 януари, десетина дни преди очакваното разпускане на парламента, ГЕРБ внесе свой проект.

Избраният президент Румен Радев встъпва в длъжност идния петък и предварително обяви, че не възнамерява да удължава живота на Народното събрание заради неприетите досега изборни промени. За удължаване на дните на парламента настоя ГЕРБ с мотива да се зачете волята на народа от референдума.

"Колеги, да не се крием зад процедурни хватки. Ще саботираме гласа на 2,5 милиона българи за това, че не приемаме дневния ред", призова Георги Кадиев, вносител на проекта "Манолова-Трифонов".

Присъстващият в залата сценарист от "Шоуто на Слави" Филип Станев взе думата, като обвини депутатите в "демонстрация против демокрацията" и апелира към "съвест и морал".

Репликата на Станев и поведението на Кирилов предизвикаха реакция от страна на Явор Нотев от "Атака", която срещна одобрението на повечето присъстващи в залата.

"В парламента работят народни представители, които според "Шоуто на Слави" имат патронен празник в деня на негодника. Става въпрос за народни представители, които са жалки, отвратителни, вонящи, гнусни и т.н. На тези хора ли държим реверанса да си свършим работата? В името на какво? Че референдумът е победил. Победителят ли обжалва резултата? Защо не оттеглят жалбата си? Поради тази жалба влязло решение на ЦИК няма. Днес сме се събрали да гледаме законопроекти, в които четем правилата на "Не се сърди човече". Отговорността е прехвърлена на Румен Радев, който според ГЕРБ трябва да направи районирането. Тук се играе симулативна игра. Някой казва, че иска да приеме промени, но не е така", отсече адвокатът от "Атака".

Той визира обжалваните във ВАС резултати от страна на инициативния комитет на "Шоуто на Слави" заради недостигащи около 12 000 гласа, за да бъдат резултатите от референдума задължителни за Народното събрание. Именно това бе формалното основание, с което по-рано тази седмица и правната комисия, и пленарната зала отхвърлиха чрез гласуване искането на ГЕРБ да се приемат резултатите от референдума.

"Има начин всеки един човек да си потърси правата - в съда или чрез право на отговор. Ако мен ме нарекат негодник, а аз не съм, не бих се обидил", каза сценаристът Станев в отговор на Нотев.

Представителите на БСП и ДПС излязоха от залата, а Димитър Делчев от Реформаторския блок се обърна към колегите си от ГЕРБ: "Ако искахте да се въведе мажоритарен вот, Борисов да не беше подавал оставка".

Кирилов пък отвърна че РБ иска подкрепа за антикорупционния закон на Кунева, но не подкрепя ГЕРБ. Делчев на свой ред се усъмни, че ГЕРБ подкрепя наистина проекта "антикорупция".

Депутатите от Патриотичния фронт на свой ред обявиха, че се "разиграва панаир" и също напуснаха залата. Последваха ги колегите им от РБ.

Отвън Четин Казак (ДПС) коментира пред репортери, че не иска да участва в шоу, тъй като то не трябва да е тук. Чавдар Георгиев от БСП допълни: "Да слушам политически палячовци и шоумени, които се опитват да ме учат на демокрация - недопустимо е. Това е фарс".

Водещи

Най-четени