НСО с мерки за сигурност за честванията на Независимостта във В.Търново 18.09 | 19:16

Зрителите ще преминават през КПП-та с металодетектори, забраняват дроновете в зоната на мероприятията

От iNews.bg

На 22 септември (вторник), Денят на Независимостта на България, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на Велико Търново.

Кулминацията на честванията по повод  112 години от обявяването на Независимостта на България ще започне в 19.00 часа на пл. "Цар Асен I" в Старопрестолния град с демонстрация на строеви умения от представителна част на Националния военен университет. Тържествената проверка е с начало 19:30 ч., а от 20:15 ч. ще се проведе аудиовизуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина”.

На гражданите, които желаят да наблюдават тържествената програма от 19:00 часа, достъп до зоната на мероприятието ще бъде осигурен след 18:00 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на ул. "Никола Пиколо"; втори КПП при ул. "Иван Вазов" и трети КПП – на ул. "Св. Климент Охридски". Ще бъде ограничен достъпът до ул. "Читалищна" за граждани и автомобили.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 15:00 ч. до 22:00 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни апарати (дронове) в зоната на мероприятието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официални лица.

Националната служба за охрана напомня, че съгласно чл. 6., ал. 1 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, в същите не могат да участват граждани, които носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети.

Гражданите, които ще преминат проверка с рентген и/или с металдетекторни устройства, могат да ползват кратките указания на НСО, достъпни в YouTube на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=4N1AT3vpSAk

Водещи

Най-четени