Над 11 часа продължи дебатът за измененията в Изборния кодекс 26.11 | 10:30

Депутатите минаха едва 16 параграфа до събота след полунощ

От iNews

Народното събрание проведе 15-часово петъчно заседание. Близо 12 часа парламентът обсъждаше по същество предложенията по параграф първи в Изборния кодекс. По време на дебатите бившите коалиционни партньори "Продължаваме промяната" и БСП влязоха остър сблъсък и взаимни обвинения, съобщава БНР.

Направените измемения по параграф първи са пряко свързани с възможността за въвеждане на преброителни центрове на хартиените бюлетини, за въвеждане на видео наблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден, премахване на тъмните стаички и замяната им с паравани, функцията на обществения съвет към ЦИК, въпросите, свързани с район "Чужбина" и дали да остане електронния протокол от машината. От ГЕРБ отново потвърдиха, че ще гласуват против предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, срещу премахването на район "Чужбина" и против увеличаване от 40 на 100 прага за подаване на заявления за разкриване на секция.

От "Продължаваме промяната" активно участваха в дебатите и заради предложенията за връщане на смесеното гласуване обвиниха ГЕРБ, БСП и ДПС, че се готвят да манипулират изборите. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков оспори предложенията за видео наблюдение при преброяването, след което да няма запис.

Дебатите приключиха след полунощ. Различните предложения от парламентарните групи ще бъдат гласувани на редовното заседание в сряда - 30 ноември.

Във вторник парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. След приключването на дебатите по бюджетите, ще се проведе отложения от петък редовен парламентарен контрол.

Водещи

Най-четени