Над 330 са идентифицираните жертви на трафик на хора у нас 18.10 | 15:10

Световната статистика сочи, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа

От iNews.bg

Над 330 жертви на трафик на хора са идентифицирани у нас за първите шест месеца на годината. Това съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора. Най-голяма част от тях са жените, които стават жертви на сексуална експлоатация. Все по често се срещат и случаи на трафик с цел трудово робство, предаде БНР.

Световната статистика сочи, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа, а причините са бедността, социалното изключване и отпадането от училище. Секретарят на националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова:

"Само в Европа идентифицираните жертви произлизат от 137 държави. Може би ще ви учуди това, обаче, че всъщност  67 процента от жертвите в Европа са от Европа. Те са граждани на ЕС - България, Румъния са едни от основните държави на произход, но държави на произход са също Унгария, Полша както и например Холандия."

Масово експлоататорите използват социалните мрежи за зарибяване на жертви, но и за контрол над тях:

"През първите шест месеца на настоящата година има 339 пострадали лица, за които понастоящем се води разследване за трафик на хора".

29 милиарда евро в световен мащаб генерира този вид престъпност. Британското правителство се отнася много сериозно към този проблем, каза британският заместник-посланик Лин Чарлз и напомни, че всички имат отговорност за борбата срещу робските условия на труд.

Водещи

Най-четени